De iPad en een projector in de klas

De iPad is een erg welkom werkinstrument in de klas, maar vaak wil je op een groot scherm laten zien wat er op je iPad staat. Dat kan een presentatie zijn, maar evengoed een filmpje, een mindmap, …
Er zijn enkele mogelijkheden om je iPadscherm te projecteren, zowel draadloos als niet. Liefst doe je dit natuurlijk draadloos, maar alle oplossingen hiervoor maken gebruik van Wi-Fi.

De meeste projectoren in scholen ondersteunen VGA of HDMI. De iPad kan verbinding maken met beide standaarden. Wel belangrijk om weten is dat HDMI zowel beeld als geluid ondersteunt, terwijl VGA enkel beeld ondersteunt.

1. Met een kabel

Apple verkoopt twee adapters die een iPad (of iPhone/iPod Touch) verbinden met respectievelijk HDMI en VGA. De HDMI-adapter laat toe om je iPad tegelijk ook op te laden.

2. Airplay met Apple TV


Als je projector HDMI ondersteunt is dit een prachtoplossing. Een Apple TV is een klein toestel dat toelaat om het scherm van je iPad draadloos te streamen naar een projector of TV. De Apple TV gebruikt hiervoor Wi-Fi. Zorg ervoor dat je iPad en Apple TV zich in hetzelfde netwerk bevinden. Op de iPad klik je tweemaal op de thuisknop en helemaal links naast de muziekcontrollers vind je de AirPlay knop.

Heeft je projector geen HDMI-aansluiting? Dan heb je een extra HDMI naar VGA-converter nodig zoals deze. Het digitale beeld- en geluidssignaal wordt hierin omgezet naar een apart analoog beeldsignaal en geluidssignaal.

3. Airplay met Mac

Heb je geen Apple TV, maar wel een Mac in de buurt? Dan kan je je iOS-toestel ook streamen naar die computer met behulp van Reflection. Dit is een programma dat je installeert op je Mac en hetzelfde doet dan de Apple TV. Die Mac kan je dan aansluiten op de projector in je klas. Je kan zelfs meerdere iPads tegelijk projecteren.

Ook deze oplossing maakt gebruik van Wi-Fi. Het programma is niet gratis, maar je kan het uittesten gedurende 10 minuten per dag.

____________________________

English translation coming soon !

About these ads

Geplaatst op 2012/03/04, in iOS apps, Overig, Presenteren en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Harmen Stans

    Reflection is nou precies het programma waar ik al tijdenlang op wacht. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar het is geweldig! Ik hoef voor in de klas nu geen dure Apple-TV en een HDMI naar VGA converter te kopen, want dit werkt echt uitstekend. Bedankt voor dit zeer nuttige artikel!

  1. Pingback: De iPad en een projector in de klas | iPad in de lerarenopleiding KHBO | Scoop.it

  2. Pingback: De 10 competenties van de iPad-vaardige leraar « Koen Mariën blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 1.156 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: